Kunststof gietvloeren voor de lange termijn

Een nieuwe vloer voor een woning kiezen is een beslissing die niet over één nacht ijs gaat. Met name als u voor langere tijd een woning gaat betrekken is het verstandig om goed over het type vloer na te denken. Ook als u nu een vloer heeft die niet lang genoeg meegaat dan vindt u hier waardevolle informatie die u kunt gebruiken als u een keuze voor een nieuwe vloer moet maken.

Welke vloeren gaan niet lang mee?

Gek genoeg gaan de meest populaire vloeren in woningen niet erg lang mee. De meest vloeren in woningen zijn namelijk laminaat of gewoon houten vloeren. Dit zijn mooie en vaak ook sfeervolle vloeren maar het nadeel is wel dat ze een levensduur van slechts een aantal jaar kennen. Daarnaast zijn deze vloeren niet erg stevig waardoor er snel deuken kunnen ontstaan bijvoorbeeld. 

Welke vloeren gaan wel lang mee?

Als u een vloer nodig heeft die wel lang mee gaat dan kunt u het best kiezen voor een kunststof gietvloer. Dit zijn stevige vloeren die bestaan uit verschillende epoxy (hars) lagen. De vloeren zijn extra sterk door deze mix van verschillende lagen hars. Vervolgens wordt de vloer afgewerkt met een coating en een kleur naar wens. De gietvloer kent bovendien geen randen waardoor er geen rommel en vocht doorgelaten wordt.

gietvloer keuken

Nadelen van een epoxy vloer 

Hoewel er meerdere gietvloeren op de markt verkrijgbaar zijn, zijn de belangrijkste toch de zogenaamde epoxy gietvloer en de PU vloer. Vroeger kozen de meeste mensen die een gietvloer wilden integreren in hun woning steevast voor de epoxy variant omdat deze financieel een stuk interessanter was. Tegenwoordig is dat nog altijd het geval. Ondanks het feit dat de PU gietvloer door de jaren heen financieel een stuk interessanter is geworden is ze nog steeds behoorlijk duurder dan de epoxy variant. Daar staat dan weer wel tegenover dat ook de kwaliteit van beide type vloeren mijlenver uit elkaar ligt. Naast deze twee mogelijkheden zijn ook het woonbeton en beton cire erg populair. Deze twee vloeren hebben ieder hun eigen voordelen en de beton cire kleuren zijn eindeloos.

Uitsluitend bestemd voor de industrie? 

Er wordt omwille van bovenstaande wel eens gezegd dat de epoxy vloer uitsluitend interessant is om te integreren in de industrie. Met andere woorden, voor magazijnen en bijvoorbeeld garages of parkings is deze perfect. Voor het toepassen in een woning is dat minder het geval. Van een epoxy vloer is namelijk algemeen bekend dat deze veel harder is dan de PU variant. Dat is op zich geen probleem, alleen heeft dit een grote invloed op het loopcomfort en zorgt het harde materiaal er ook voor dat scheurtjes een kans krijgen. Gaat de ondergrond zich zetten, dan kan dat een directe impact hebben op de gietvloer zelf met alle gevolgen van dien.