Waarom het zelfstandig vervangen van je meterkast gevaarlijk is

Je huis is verouderd en je moet de meterkast vervangen, dit valt onder elektrotechniek. Elektrotechniek is een vak apart en dat is niet voor niks. Mocht je twijfelen over het zelf vervangen van je meterkast, lees dan eerst deze drie redenen, waarom je beter niet zelf aan de elektrotechniek kan klussen.

Aangezien er een hoge spanning door jouw huis loopt, zal je misschien begrijpen dat het niet handig is hier zonder enige voorkennis aan te klussen. Nu zegt ‘een hoge spanning’ je waarschijnlijk weinig, dus zal ik dit en twee andere redenen hieronder verder toelichten.

Harde stroomschok vermijden

De stroom die jij in huis gebruikt, komt binnen in de meterkast via een kabel. Als dit één kabel is, is dit een 1-fase aansluiting. Door zo een kabel loopt 230 volt, dit is ook te zien op de meterkast die in huis hangt. Nu kan ik me voorstellen dat het getal 230 niet zoveel zegt, dus even een korte vergelijking. Voor de vergelijking kan ik vertellen dat je bij 48 volt al een aardige schok kan krijgen en dat je bij 1000 volt al niet eens in de buurt moet komen van de geleider. Nu is het ook nog eens zo, dat het aanraken van een spanningsbron gevaarlijker is op het moment dat je een vochtige huid hebt. De 230 volt kan bij een vochtige huid dodelijk zijn.

Apparaten kapot door kortsluiting

Natuurlijk staat je eigen veiligheid voorop, maar ook kan je je apparaten kapot maken door het zelf vervangen van de meterkast. Kortsluiting ontstaat wanneer de twee richtingen van de stroom elkaar raken en er dus geen kring meer is. De stoppen kunnen doorslaan. Met name kan dit voorkomen bij oudere apparaten, maar daar heb je vervolgens ook de rest van je apparaten mee. Check dus altijd of je alle apparaten uit het stopcontact hebt gehaald, voordat je ermee aan de slag gaat.

Geen verzekering bij eigen schade

Een laatste reden, is dat je verzekering hoogstwaarschijnlijk niks dekt, mocht het mis gaan. Je wilt niet uit gaan van het ergste, maar brand is bij zulke getalen stroom niet ondenkbaar. Het risico is dus relatief groot en je bent verder van huis als je het zelf aanpakt en er iets mis gaat.Mocht je toch zelf de groepenkast vervangen, lees je dan vooraf goed in. Er staan meerdere stappenplannen online over hoe je het aan kan pakken. Er zijn genoeg bedrijven zoals een Elektrotechnisch installatiebedrijf die gespecialiseerd zijn in dit soort klussen en met liefde jou komen helpen, denk hierbij bijvoorbeeld aan elektricien delft.