Wat houdt gebouwautomatisering in?

Om wat meer grip te krijgen op de energiehuishouding van een gebouw, kan het goed van pas komen om een gebouw te automatiseren. Door sensoren, netwerken en geautomatiseerde systemen kun je verschillende dingen in het gebouw regelen en beheren. Hieronder zullen we bespreken wat er ongeveer allemaal onder gebouwautomatisering valt en wat het inhoudt.

Klimaatbeheersing

Door een gebouw te automatiseren kan je een geoptimaliseerd klimaatbeheersingssysteem toevoegen, dit is heel erg handig. De sensoren meten namelijk verschillende parameters, denk hierbij bijvoorbeeld aan temperatuur en luchtvochtigheid. Door dit te meten kan de HVAC-installatie efficiënt dit allemaal regelen zoals een aangename temperatuur houden. Dit zorgt voor een betere energie-efficiëntie, kostenbesparing en het voelt ook nog eens aangenaam binnen. Zo heb je nooit meer dat je ’s nachts hoeft wakker te liggen omdat het veel te warm is binnen.

Verlichting

Ook kan gebouwautomatisering er voor zorgen dat er geavanceerde verlichts regelingen komen. Het systeem maakt namelijk gebruik van aanwezigheidssensoren en lichtsensoren om de verlichting in een gebouw zo goed mogelijk te optimaliseren. Ook kan het lampen automatisch aan en uitzetten op basis van of er mensen aanwezig zijn, als je dus een tijdje niet meer in een kamer bent geweest zal automatisch het licht uit gaan. Ook als er daglicht is kan de verlichting zichzelf uitschakelen. Hierdoor bespaar je ook weer een hoop energie en zorg je er voor dat het gebouw duurzamer is. 

Beveiliging

Daarnaast kan de automatiseren ook een beveiligings- en toegangssysteem hebben. Zo heb je beveiligingscamera’s, bewegingssensoren en alarmen die er voor zorgen dat het gebouw goed wordt bewaakt. Je kunt dan bijvoorbeeld toegang krijgen door het gebouw door middel van digitale sleutels of biometrie. 

Onderhoud

Wat daarnaast ook een handig voordeel is, is dat het systeem informatie kan verzamelen en analyseren over het energieverbruik, de prestaties van apparatuur en de werkomgeving. Zo kunnen gebouwbeheerders snel reageren als er problemen zijn of als er onderhoud gepleegd moet worden. 

Om het energieverbruik van een gebouw in kaart te brengen kan lastig zijn, maar daarvoor kun je je gebouw automatiseren. Door middel van de HVAC-installatie kun je de temperatuur en luchtvochtigheid in de gaten houden en hij zorgt er voor dat het een aangename temperatuur binnen blijft. Er is ook automatische verlichting die er voor zorgt dat als iemand niet in een ruimte is het licht automatisch uit gaat. Ook wanneer er daglicht is gaat het licht uit. Het kan beveiligd worden door camera’s en digitale sleutels. Het is makkelijker om in te schatten wanneer er onderhoud nodig is.