Uw woning verhuren aan expats? Dit is hoe u deze klaarmaakt

Een expat is iemand die werkzaam is voor een internationaal bedrijf en tijdelijk in het buitenland werkt. Nederland is een aantrekkelijk land voor expats, waardoor hun aantallen al jarenlang stijgen. Expats zijn op hun beurt weer interessant voor verhuurders. Niet alleen omdat hun aantallen alsmaar toenemen, maar ook vanwege de inkomenszekerheid die met hen gepaard gaat. Wilt u uw woning verhuren aan expats? Denkt u dan aan de onderstaande punten om deze voor hen ‘verhuurklaar’ te maken.

Een huurprijs inclusief de kosten van nutsvoorzieningen

‘Gewone’ huurders regelen hun zaken zelf en kiezen de abonnementen en contracten die het beste bij hen passen. Voor een expat ligt dat anders. Hij of zij is de taal niet machtig en verblijft bovendien maar voor beperkte tijd in uw woning. Vaak geven zij dan ook de voorkeur aan een all-in huurprijs, oftewel een huurprijs waarin de kosten voor nutsvoorzieningen zijn opgenomen. Dat scheelt ze een hoop gedoe.

Een moderne afwerking van uw woning

Wie tijdelijk in een ander land verblijft, maakt het zichzelf het liefst zo comfortabel mogelijk. Daar is overigens ook de bestedingsruimte van de expat naar. Het is voor verhuurders aan te bevelen om in een gemeubileerde woning te verhuren aan expats. Ook gordijnen en verlichting behoren tot de zaken die niet mogen ontbreken. Het beste kunt u voor een moderne, neutrale stijl kiezen. Dit spreekt de meeste expats aan en geeft hen ook de mogelijkheden om de woning verder naar eigen smaak in te richten.

Een gestoffeerde woning verhuren aan expats

Verhuurt u uw woning liever niet inclusief meubilair? Dan kunt u overwegen om deze gestoffeerd aan te bieden. Dit houdt in dat u voor de basisvoorzieningen zorgt. Dat betekent vers geschilderde of behangen muren, een vloer en gordijnen. Het enige wat een expat dan nog hoeft te doen, is zijn eigen meubilair neerzetten.

Moderne voorzieningen

Ook moderne voorzieningen zijn voor de meeste expats een ‘must’. Dat uw woning over een wasmachine en een koffiezetapparaat is voorzien, is vanzelfsprekend. Maar heeft u ook wel eens gedacht aan airconditioning, een smart televisie in meer dan één ruimte van de woning en de aanwezigheid van een robotstofzuiger? Ook zaken als een wasdroger en een vaatwasser bieden uitkomst in het vaak drukke leven van een expat.

De huurovereenkomst

Heeft u alle bovenstaande punten van uw lijstje kunnen afstrepen? Dan bent u al een heel eind op de goede weg. Wanneer u -eventueel met behulp van een verhuurmakelaar- een geschikte expat hebt gevonden om uw woning aan te verhuren, is het zaak om heldere afspraken met elkaar te maken. Deze legt u vast in een huurovereenkomst. Alhoewel het opstellen van een huurovereenkomst feitelijk niet tot het ‘verhuurklaar’ maken van uw woning behoort, is het een essentiële stap voor de uiteindelijke huur om doorgang te vinden.

Houdt u daarbij rekening met een borg en het vastleggen van de inventaris. Ook zijn duidelijke afspraken over de lengte van de huurperiode noodzakelijk. Alhoewel u de huurovereenkomst in het Nederlands mag (laten) opstellen, is het verplicht om een expat een schriftelijke toestemming te verstrekken in een taal die voor hem of haar begrijpelijk is.

Tip: Verhuurmakelaar-utrecht.com